Lucruri care ne fac unul

Mereu este vorba doar despre asta: lucruri, fapte și vorbe care ne fac Unul și celelalte, care ne răsfira și ne fac să ne simțim părți.

În viață, în săptămâna, în ziuă și în clipă numai despre asta este vorba: cum să facem lucrurile astfel încât să fim Împreună sau să fim ”apart”. A-part. Un inspirat cuvânt englezesc care exprima distanța față de o anume parte.

Toți împreună știm cum e să fii singur

În muzică, spre exemplu, mai ales cea europeană si americana  este în 95% din cazuri vorba despre despărțirile de un întreg sau de altul. Despre a te simți separat, adica ”aparte”. Special prin separarea de ceilalți, prin personalitate sau context, în orice caz despărțit de celălalt cu care ai crezut o vreme că faci un întreg (un an, un timp). Paradoxal chiar și sentimentul de singuratate este metamorfozat în ”toți împreună știm cum e să fii singur”.

În muzica sud-americană procentul muzicilor care cântă ideea de împreună este covârsitor mai mare. De asemenea în cea orientală. Europa este marcată de ideea de fărâmițare, unire și reformare de când se știe. Europa toată este un aluat moale franțuzesc care se întinde și apoi se împaturește în mii de foi, aceleași în alte etape de viață.

Sud-americanii dansează și cântă pe străzi glorificând trupul în fantasticele samba-carnavals. Deopotrivă bărbații și femeile celebrează prin fotbal sau dans  sentimentul de a fi împreună în bucurie.

Lucruri care ne fac unul

Europeanul tânjește mereu pentru întregirea cu un el, o ea, o tară sau o lume.

Actiunile noastre, fie că sunt avocățești sau inginerești  sunt despre a uni oamenii între ei sau despre a-i despărți după diferite criterii. Procesele, regulile si regulamentele sunt create pentru a alinia oamenii la un loc. Și de a-i despărți de alții, care nu răspund criteriilor. Judecătoriile fac judecăti despre cât de împreună sau de despărțiți trebuie să trăiască oamenii, în casa lor sau în alte case, în case de fier sau case de nebuni.

Construcțiile noastre sunt spații de separare a oamenilor în zone în care ei ar trebui să se simtă ca unul. Împreună familiile din case își au spațiile lor și mai mici, numite camere, unde părinții se simt împreună. În living e un alt împreună, al întregii familii. Fiecare ființă dintr-o casă își trăiește propriul sentiment de separare, singularitate sau împreună după cum își construiește relațiile.

Împreuna, departamentele din diferite firme sau companii trebuie să se simtă complet delimitate de celelalte departamente. Totuși, împreună, ele vor fi o entitate unită, teribil de aparte față de cea din firma concurentă. Tocmai de aceea nefericitele de team-building-uri și meetinguri construiesc acest fals împreună în spatele căruia sunt mult prea multe scindări.

Scolile fac tot posibilul sa îi țină în același spatiu fizic pe copiii și adolescenții nostri preocupându-se ca aceștia să actioneze din punct de vedere creativ ca unul, într-o dorită uniformizare. Totuși ele au grijă ca fiecare individualitate să se simtă suficient de izolată și neînțeleasă în unicitatea ei.

Spitalele noastre încearcă să ne țină pe fiecare în parte o singura bucată, menținându-ne trupul într-un întreg. Câteva clinici încearcă totusi să includă în acest  întreg spiritul si mintea. Holistic, deci ”holos” –  întreg. Asemanarea cuvintelor englezești ”all” și ”hole” e doar o întâmplare.

Orice cuvânt sau sunet pe care le emitem către partenerul nostru este energie de aducere aproape sau de respingere departe. La micul dejun,  prânz ori la cină, cu copilul sau în discuția cu partenerul, prin micile sau marile noastre decizii fiecare dintre noi hotărâm de zeci de ori pe zi încă un împreună sau alta clipă de separat.

Tu ce fel de decizii ai luat astăzi?

Tags: ,