Toate sărbătorile importate trec precum moda în spațiul dacico-dunărean. Ne plac obiceiurile altora dar numai câtă vreme ne susțin alinturile sau interesele. Altfel, durează un pic, dar nu se lipesc pe veșnicia satului românesc.
Iar ultimii doi ani au arătat că îndrăgostirea nu este tocmai un obicei local. În plus, starea relațiilor de cuplu la nivel global este una aproape deprimantă.
Pentru că se restabilește din rădăcini modul în care o relație funcționează din iubire.
Până mai ieri, B.C-19, relația de iubire avea o mecanică apoteotică, complet debalansată de orice fel de echilibru. Indrăgostirea ca o boală, ca o dependență dulce-extatică, ca o explozie după explozie menită să epuizeze fizic și emoțional mașinăria umană.
Lucrurile s-au complicat când, puși față în fața unul cu celălalt, îndrăgostiții au văzut RELAȚIA. Au văzut-o trecând prin războiul covid. Căci a fost un razboi, nu știu dacă ați observat. Încă mai e.
E simplu să fii îndrăgostit când sunteti voi împotriva tuturor. Sau toți cu ochii pe voi.
Mai greu este să rămâi îndrăgostit când nimănui nu îi pasă de voi. Să păstrezi sfera în completă libertate de a fi cine ești și să fii forțat să te arăți în întregime celuilalt, cu TOT ce ești. Ăsta sport extrem.
Dar lucrurile au sens
Se pare că cel mai bun mod de a onora azi Ziua Sfântului Valentin este să decizi să te conectezi cu adevărat cu tine.
Să vezi dacă merită să mai ascunzi ceea ce ai reușit să ascunzi până acum, să verifici dacă mai merită să îți epuizezi energia arătând că ai fi ceea ce nu ești absolut deloc.
Așadar, love yourself de velăntains dei. Poți începe prin a-ți da un date de ziua asta cu tine, în fața oglinzii, avînd un pahar cu băutura ta preferată. Și începe acet decalog al relației cu persoana din oglindă:
1-Cine ești?
2-Ce-ți dorești de la relația noastră?
3-Ce așteptări ai de la mine?
4-Ce te face fericită?
5-Ce te înfurie?
6-Ce te întristează?
7-Ce te frustrează?
8-Ce te bucură?
9-Ce nevoi am de la tine?
10-Pentru ce îți mulțumesc?
Aștept vești de la voi doi. Două.
Foto: Girl in the mirror, de Nektarios Gonalakis 1999